Панагюрище - градът на Райна Княгиня

Автобус
София - Панагюрище - Оборище - София
1 ден
06.07.2022, 10.08.2022, 23.09.2022, 05.10.2022, 26.10.2022
от 50 лв.
Дата Цена Запитване
06.07.2022 от 50 лв. запитване
10.08.2022 от 50 лв. запитване
23.09.2022 от 50 лв. запитване
05.10.2022 от 50 лв. запитване
26.10.2022 от 50 лв. запитване
Отпътуване от София в 07.30 часа от стадион Васил Левски.
Град Панагюрище е разположен в панагюрската котловина, в южните склонове на Същинска Средна гора на река Луда Яна. Името му е свързано с „панаир - от гръцки“, тъй като на брега на реката се е провеждал панаир. В околностите на града има десетки тракийски могили. В една от тях – могилата „Мрамор“, е разкрито погребение на тракийски вожд. Недалеч от нея през 1949 г. е открито световноизвестното днес Панагюрско съкровище, датирано от IV-III в. пр.н.е. Съкровището е намерено случайно от братята тухлари Дейкови, докато копаели земята за глина. Изработено е от чисто злато и тежи 6,164 kg. Копия на двата уникални съда са изложени в Историческия музей в града, а оригиналите обикалят музеите по света и в България.
През есента на 1870 г. Васил Левски създава революционен комитет, като събранието е в къщата на Иван Духовников, запазена и до днес в двора на Историческия музей. През време на Априлското въстание градът е център на Четвърти революционен окръг. Тук Георги Бенковски действа с „Хвъркатата чета“ – конен отряд. В Панагюрище е родена Райна княгиня, ушила знамето на въстанието.
Разглеждане на мемориалния комплекс „Априлци”, църквите „Свети Георги” и „Свето Въведение Богородично”. Посещение на Историческия музей и къщата-музей на Райна княгиня.
Обяд
Отпътуване до историческата местност „Оборище“. Тук между 14 и 16 април 1876 година се провежда Първото българско народно събрание под ръководството на Георги Бенковски, на което се взима решение за избухването на Априлското въстание. Днес местността е обявена за историческа. Издигнат е паметник на който са изписани имената на всички участници в народното събрание.
Свободно време.
Отпътуване за София.
Пристигане в София на стадион „Васил Левски“.
Транспорт с комфортен туристически автобус
Представител на фирмата – организатор
С групата пътува медицинско лице
Входни такси
Обяд
Застраховка
Лични разходи
Цените са валидни при група от минимум 40 човека.

​Училища, организиращи свои групи, ползват преференции.
 
Противоепидемични мерки и правила при пътуване на учениците в автобуса при провеждане на ученически екскурзии:

При качване в автобуса всяко дете дезинфекцира с дезинфектант, поставен  до вратата на автобуса ръцете и обувките си.
С препарати, разрешени от Министерството на здравеопазването, осигурени от шофьора, се извършва дезинфекция на повърхностите, които пътниците докосват с ръцете си – седалки, дръжки на врати, прегради и парапети.
•          Автобусът се дезинфекцира основно преди качване на учениците при започване на екскурзията.
•          С дезинфектиращ препарат на спиртна основа шофьорът дезинфекцира повърхностите вътре в автобуса при всяко слизане на учениците при посещенията на туристическите обекти.
Медицинското лице, придружаващо учениците и представител на туроператорската фирма следят за спазване на мерките и правилата.

Новини

Абонамент

Регистрация за бюлетин с актуални оферти и промоции

Последвайте ни в социалните мрежи